torsdag 9 augusti 2012

Recensioner av solskydd från Avène: Avène Suncare Cream SPF 50+ och Avène Suncare Cleanance SPF 30

Kanske är det lite dumt att recensera solskydd först i augusti, men man kan ju inte recensera förrän man testat ordentligt! Jag var både nyfiken och förväntansfull inför testningen av solkrämerna från  Avène. Om jag bara hade hittat dem på något apotek är det fullt möjligt att jag hade hunnit köpa någon av dem själv, innan jag hunnit få pressproverna. Nu till omdömena, vi börjar med högst faktor:

Avène Suncare Cream SPF 50+ (195 kr/ 50 ml)  innehåller en kombination av kemiskt, organiskt och mineralberikat solskyddsfilter som ger skydd mot både UVA och UVB-strålning. Den innehåller Avènes kända thermalvatten för att lugna huden och dämpa irritation. Krämvarianten (den finns även som lotion/emulsion) utlovar en rik konsistens som inte ska kännas fet, och även fungera för känslig hud. Den innehåller inga parabener och är både vattenresistent och fotostabil. Både krämen och emulsionen är "non comedogene", dvs de ska inte täppa till porer.

Om jag hade slagit till på en tub av denna inför sommarsäsongen hade jag valt den lättare versionen. Nu har jag testat den tyngre, och kan ändå konstatera att den är både bra och skön. Trots att det som sagt rör sig om den rikare blir jag varken överdrivet blank, får sminket på glid eller tilltäppta porer. Tummen upp! Om jag skulle köpa solskydd för exempelvis segling eller vintersport skulle jag utan tvekan slå till på krämvarianten, den är förvånansvärt lätt för att vara just kräm. Precis när man smort in sig skiftar huden lite i solkrämsvitt, men produkten smälter sedan in i huden fint och sitter på plats bra utan att synas. Den fungerar bra under både mineralpuder och flytande smink. Utöver att använda den på egen hand i ansiktet har jag också haft den på den känsliga huden på bringan. Där behöver man minst lika högt skydd som i ansiktet tycker jag!
Betyg: 5 av 5
Avène Suncare Cleanance SPF 30 (195 kr/ 50 ml) innehåller också bredspektrumskydd och thermalvatten, och ska dessutom absorberas extra snabbt och ge en matt yta. Emulsionen är speceiellt anapssad för att lugna eventuella tendenser till acne och tilltäppta porer, genom att motverka just tilltäppta porer och talgproduktion. Precis som övriga serien är krämen vattenresistent, fotostabil och parabenfri. 

Funkar det då? Ja! Även med denna emulsion finns en viss tendens till solkrämsvitt vid insmörjning, men slutresultatet blir bra och hyfsat matt. Jag har använt Avène Suncare Cleanance SPF 30 som dagkräm, ensam, med en klick, under smink eller blandat med BB-kräm mest hela sommaren, och det fungerar prickfritt (i dubbel bemärkelse). Jag tycker nog till ock med att min hy är fräschare än vanligt. En tub av denna kan jag utan tvekan tänka mig att köpa igen. Jag skulle till och med påstå att den är ganska prisvärd, eftersom den rymmer hela 50 ml.
Betyg: 5 av 5
Båda krämerna jag har testat kommer i praktiska tuber utan backflöde. De är både hygieniska och lättanvända. Bra jobbat! Efter att ha kommit i kontakt med dessa båda favoriter blir jag ännu mer nyfiken på resten av Avènes solskyddssortiment (läs mer här och här). Nu hoppas jag bara att de olika apotekskedjorna gör sitt jobb och tar in krämerna i sina sortiment!

4 kommentarer:

 1. Wow, de låter toppen. Jag tror jag kommer att köpa dessa när min nuvarande solskyddsfaktor är slut.

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag funderar just på att köpa 30-varianten men såg att den var för hy med acneproblem, vilket jag inte har. Tror du den funkar ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att den funkar för alla som är sugna på en lätt solkräm som inte täpper till porer. Hoppas du gillar den!

   Radera